Kara Atena - Martin Bernal

Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan 12 Ekim 2024 tarihli twitinde Martin Bernal'in Black Athena isimli kitabını değerlendirdi. 

Kitabın ortaya attığı argümanların imkansız olduğunu dile getirdikten sonra alanında "provokatif bir kitap" olacağını belirtiyor. Bunu da okumasının zevkli olmasının yanında iki madde ile gerekçelendiriyor:

  1. bir teori oluşturmak için kullanabilecek metotların ne kadar ince olabileceğini
  2. bir uzmanın uzmanlığını bilgi saptırmada ne kadar iyi kullanabileceğini göstermesi açısından önemli


Kitap ile ilgili diğer bir değerlendirme, gazeteci Paul Vitella'nin New York Times'da Bernal'in vefatı üzerine yazdığı yazıda yer alıyor. Yazının Nesli Türk tarafından Türkçe'ye çevirisini Eleştirel Kültür Dergi'de bulabilirsiniz. Vitella, Bernal'in 19. yüzyıldaki milliyetçilik akımının etkisiyle Mısırlıları ve Fenikelileri tarih dışı bırakıldığını ve tersten tarih formülünü kullanarak "Klasik Yunan edebiyatı, mitoloji, arkeoloji, dilbilim, sosyoloji, fikirler tarihi ve eski İbranice metinler arasında gezindi"ğini ifade ediyor.

Bir eleştirmen, Bay Bernal’ın tezini “tamamlanmamış okumalardan kaynaklanan bir kafa karışıklığının” kanıtı olarak gösterip alaya aldı. Bazıları daha uzlaşmacıydı. İngiliz Mısır uzmanı J. Ray, “Bay Bernal ile aynı fikirde olmak mümkün olmayabilir, ancak kendisi ile zaman geçirmemek bir kayıp olur,” diye yazdı.

 Kitabın 01.09.2024 tarihli baskısına Özcan Buze çevirisiyle Ketebe Yayınları'ndan ulaşabilirsiniz.


Yorumlar

En Çok Okunanlar

Ankara Yazı: Veda Mektubu ve 12 Eylül

Umut her zaman vardır

Bayram Düşünceleri